AFSLUITING PROJECT MBO ZIN

AFSLUITING PROJECT MBO ZIN

Donderdag 9 december jl. was het zover: de laatste groep van het MBO-ZIN presenteerde hun ervaringen die zij opdeden tijdens een uitwisseling met een student van een andere zorgorganisatie.

In 2018 hebben zes kleinere zorgorganisatie in onze regio de intentie uitgesproken om samen met het ROC Tilburg een MBO zorg innovatienetwerk te ontwikkelen, een nieuwe manier van leren werken in de ouderenzorg. Dit waren Maria-oord in Dongen, St. Franciscus in Gilze, ’t Heem in Udenhout, Het Laar in Tilburg en Zorggroep Elde Maasduinen in Kaatsheuvel.

Hiermee wilden wij het volgende bereiken:

  • Een onderzoekende houding bij studenten.
  • Meer eigen verantwoordelijkheid.
  • Eigen initiatief in wat en hoe je wilt leren en wie of wat je daarbij nodig hebt.
  • Passende zorg.
  • Betere aansluiting onderwijs ‚Äďouderenzorg.

 

De MBO ZIN werd in 3 pijlers uitgewerkt namelijk:

Een uitwisselingsstage voor de betrokken studenten;

Praktijkbijeenkomsten waarbinnen de verschillende organisaties een workshop gaven over een onderwerp wat binnen de eigen organisatie leeft of ontwikkeld is.

Zoals bijvoorbeeld:

  • St. Franciscus: Thema Dementie en Thema PDL
  • Het Laar: Thema ‚ÄėHelp, help, zuster ik wil dood‚Äô
  • Maria-oord: Thema CCD Community Care Dongen
  • ’t Heem:¬† Thema Omgaan met onbegrepen gedrag

 

De derde pijler bestond uit deskundigheidsbevordering voor werkbegeleiders en docenten; Binnen diverse werkbegeleidersscholingen hebben we de werkbegeleiders meer bagage meegegeven om de studenten bij de nieuwe manier van leren te kunnen ondersteunen.

 

Donderdag 9 december jl. hebben we dit mooie project feestelijk met elkaar afgesloten. In verband met de coronamaatregelen hebben we dit helaas online moeten doen. Gezamenlijk hebben we teruggekeken naar de verschillende activiteiten en de resultaten die opgebracht zijn binnen dit project. Eén van de resultaten is dat het ROC Tilburg de opgedane ervaringen gaat integreren in het nieuwe onderwijs. Een mooi resultaat waar we trots op mogen zijn. Ook de studenten hebben de uitwisselingen als zeer waardevol en leerzaam ervaren. Wij kijken terug op een mooi experiment wat mede mogelijk gemaakt is door de transitiemiddelen.

Met een hapje en een drankje, van te voren aan de studenten uitgereikt, en een woordje vanuit de betrokken bestuurders door Albert  Vlemmix (Bestuurder Maria-oord ) hebben we geproost op deze mooie ervaring.

 

Namens de leden van de projectgroep MBO-ZIN

Elise Boone projectleider

Marieke Jorissen  Maria-oord

Trudian van der Heijden  St. Franciscus

Rianne Wolfs   ’t Heem

Jose Vermeer  Het Laar

Mirjam Laming   Zorggroep Elde Maasduinen

Esmee Inklaar  ROC Tilburg