DE WONDERFOON VAN MARIA-OORD

DE WONDERFOON VAN MARIA-OORD

Wat waren we blij verrast toen we door de SWOD benaderd werden met de vraag of wij een wonderfoon wilden hebben voor onze cliƫnten. Rick Meijer, vrijwilliger van SWOD en museum de Looierij, heeft eigenhandig twee wonderfoons nagebouwd, waarvan hij er ƩƩn aan stichting Maria-oord wilde schenken.

 

De originele wonderfoon is een uitvinding van Leo Willems, maar door de populariteit wordt dit door verschillende enthousiastelingen nagebouwd. Ons geluk: Rick is zoā€™n enthousiasteling, die ook nog eens technisch is.

 

Donderdag 10 juni hebben we de wonderfoon in ontvangst mogen nemen. Meteen namen we de proef op de som bij de dagbesteding en daar hebben onze cliƫnten de wonderfoon uitgeprobeerd. De wonderfoon ziet eruit als een gewone, ouderwetse telefoon met draaischijf en dat alleen al roept herinneringen op. We hebben er allemaal ƩƩn gehad, maar we zien ze nergens meer terug. Hoe bijzonder is het dan dat we er nu eentje in onze ruimte hebben staan! Helemaal leuk is het dan ook nog eens als er muziek uit de hoorn klinkt wanneer je een nummer draait. Met veel aandacht en geduld heeft Rick zeker meer dan honderd herkenbare nummers van vroeger opgezocht en toegevoegd aan deze mini-jukebox. Voor ieder wat wils. Je kunt een nummer opzoeken en luisteren, maar je kunt ook afwachten wat je te horen krijgt als je een willekeurig nummer draait. Zeker bij ouderen en mensen met dementie of onrust is bewezen dat de wonderfoon daadwerkelijk wonderen verricht. De herkenning is groot en het is een mooi middel om te activeren of juist rust te creƫren. Ook roept het emoties op en brengt het gesprekken op gang, wat allemaal zorgt voor kleine geluksmomentjes.

 

Maria-oord is ontzettend dankbaar voor het mooie geschenk en de tijd, energie en liefde die Rick erin gestoken heeft. Zelfs de service is top, want bij vragen is hij altijd bereikbaar. Mocht u zelf door dit artikel ook interesse hebben in een wonderfoon, dan kunt u hiervoor navraag doen bij de SWOD.