RONDJE DONGEN

RONDJE DONGEN

Rol er eens uit; Rondje Dongen.

 

En dat deden we vrijdag 8 juli met de cli√ęnten van de dagbesteding van Maria-oord. Wat hebben we met zijn allen genoten.

 

De middag begon om 12.00 uur met een sapje, om daarna om 12.30 uur gezamenlijk een broodje te eten. Na het eten een kopje koffie met een overheerlijke bonbon. Dan is het al snel 13.30 uur om de bus in te gaan voor een rondrit door Dongen, Dongen-Vaart en ‚Äės Gravenmoer.

Het was een en al gezelligheid in de bus en Piet Panis (oud-wethouder van Dongen) was onze tourgids die heel veel kon vertellen van wat we allemaal onderweg zagen. De oud-wethouder wist dit ook heel goed en levendig over te brengen.

 

Zo vertelde Piet over de Kerkstraat; dat het de oudste straat van Dongen was met al zijn kinderkoppen. Over de oude kerk met ru√Įne, waarvan er twee in Nederland zijn, namelijk in Dongen en in Bolsward. Vroeger werd het alleen gebruikt als protestantse kerk, nu ook voor allerlei feesten en bijeenkomsten. Aan de andere kant van de straat was vroeger Aurora met een bioscoop, maar nu is het eetgelegenheid de Stapperij en een fitnessschool. Ook was er in de Kerkstraat vroeger een muziekschool wat nu in particulier bezit is en het gebouw helemaal weer opgeknapt is met behoud van oude elementen. Dongen heeft in dezelfde Kerkstraat ook een heus museum, de Looierij, die de moeite waard is om er te gaan kijken. We kwamen ook langs de vroegere praktijk van dokter Janssen en de hoefsmid Van Kerkhof. Piet vertelde en vertelde, tjonge wat weet die man veel van Dongen.

Ondertussen zat ik zo naar de mensen in de bus te kijken en op vele gezichten zag ik herkenning, soms met een eigen verhaal wat ook onderweg gedeeld werd.

 

Bij eetcaf√© ‚Äėt Karrewiel op Dongen-Vaart hielden we even een pauze om wat te drinken en natuurlijk was er wat lekkers bij de koffie/borrel. De keeltjes moesten na de eerste helft van de tourrit toch even gesmeerd worden. Het weer was goed, dus we zaten heerlijk op het grote terras. Jammer dat de mensen van de verbouwde Hubertuskerk er niet waren om het gebouw van binnen te bezichtigen, maar velen hebben wel een blik geworpen in het bijbehorende kapelletje. Ook hebben velen nog even op het nieuwe Vaartse dorpsplein gekeken. Toen iedereen zijn/haar dorst had gelest, stapten we de bus weer in voor het tweede gedeelte van de tourrit. De mensen in de rolstoel weer met de lift de bus in en alle rollators weer onder in de laadruimte van de bus, wat op zich al een hele onderneming was. Nadat iedereen veilig vast zat in de bus konden we vertrekken.

 

Ook in het tweede gedeelte kon Piet van alles vertellen en was veel herkenning bij verschillende cli√ęnten. Zo vertelde Piet dat ‚Äėt Karrewiel voorheen Caf√© Panis was van 1968 tot 1981. Ook de Hubertuskerk, de begraafplaats en de pastorie. Hij vertelde over het dorpsplein met het nieuwe gebouw van de St. Agnesschool. Uiteraard moesten we ook het huis van burgemeester Starmans even bekijken, wat herkenbaar was aan de wimpel in de voortuin. De oude jongensschool, wat later dorpshuis werd en daarna de Plantenhal. En over de huisvesting voor tien Oekra√Įners. Alle hoofden in de bus draaiden naar links en rechts en wat zag ik de mensen genieten. De Watertorenstraat was wel heel smal voor onze bus, vooral het rode bruggetje vonden we toch een beetje spannend, maar we hadden een hele goede chauffeur die zonder blikken of blozen dat grote gevaarte er doorheen stuurde. Piet vertelde daar over de watertoren en dat dit nu een woning is met praktijkruimte, uitkijktoren etc. Ook over het autosloopbedrijf Van den Mosselaar, wat eigenlijk een recyclingbedrijf is. De hobby van Frans van den Mosselaar met zijn prachtige oldtimers en een grote verzameling mini auto‚Äôs die door velen bezichtigd zijn. Natuurlijk heeft Piet nog veel meer verteld, het is gewoon te veel om op te noemen.

 

De tijd tikt door en aan alles komt een einde, zo ook aan ons uitstapje ‚ÄėRol er eens uit; Rondje Dongen‚Äô. De middag werd afgesloten met een lekker frietje stoofvlees en ijsje in de Refter bij Maria-oord. Moe en voldaan ging daarna iedereen weer met de taxi naar huis. Alle mensen die er deze middag bij waren wil ik bedanken voor de gezellige middag: jullie zijn toppertjes. Piet, ook jij bedankt voor je inzet van deze middag. Het is zeker voor herhaling vatbaar in de toekomst.

Er zal nog lang over nagepraat worden. Of zoals een deelneemster zei: Tot volgende week hè ; )

 

Lieve groet aan jullie allen. Liese

 

 

Geschreven door een fanatieke vrijwilligster van Maria-oord en medebedenkster van dit uitstapje; Liese Kimenai