Wet Zorg & Dwang

Wet Zorg & Dwang

Wet Zorg & Dwang

Vanaf 1 mei 2024 gaan de toegangsdeuren van de verpleegafdeling dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur van het slot.

Verantwoorde vrijheid binnen Maria-oord

Maria-oord wil op een veilige manier de leefwereld vergroten voor bewoners die hier behoefte aan hebben. Hierbij is een goede afstemming met familie, medewerkers en behandelaren noodzakelijk. Om dit te realiseren kan de inzet van zorgtechnologie belangrijk zijn, bijv. een gps-horloge.

Wat betekent dit voor Maria-oord? 

Er is een korte pilot gedaan waarbij zichtbaar is gemaakt hoe bewoners omgaan met het ‚Äúopen deurenbeleid‚ÄĚ. Met een opendeur bedoelen we de toegangsdeuren naar en van de verpleegafdeling die van het slot gaan en d.m.v. een lichte duwbeweging opengaan. Op basis van de Wet Zorg en Dwang en de bevindingen van de pilot zullen vanaf 1 mei 2024 de toegangsdeuren van de verpleegafdeling dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur van het slot gaan.

Samen op weg 

Om deze stap naar een woonomgeving met bewegingsvrijheid veilig te kunnen maken, is het belangrijk dat we binnen Maria-oord samenwerken.

We vragen van u om vanaf 1 mei 2024 de afdeling te betreden via de deur aan de kapelzijde en niet via de dubbele deuren aan de hoofdingang. Onze ervaring leert dat dit meer rust cre√ęert voor de bewoners van de verpleegafdeling.