AANGEPAST BELEID IN VERBAND MET CORONAVIRUS

AANGEPAST BELEID IN VERBAND MET CORONAVIRUS

Op deze pagina volgt u het laatste nieuws over de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dit nieuwsbericht wordt steeds geactualiseerd. Voor algemene informatie verwijzen wij u naar deĀ website van het RIVM. Heeft u aanvullende vragen? Mail gerust naar info.corona@mariaoord.nl

Onlangs was het precies drie jaar geleden dat de eerste persoon in Nederland besmet raakte met het coronavirus. Sindsdien hebben bijna 16 miljoen Nederlanders het virus doorgemaakt en hebben we vele fasen doorlopen. We zijn nu in een fase gekomen waarin het Outbreak Management Team (OMT) het verantwoord vindt om te stoppen met testen en besmette mensen in isolatie op te nemen. Het OMT adviseert de minister van Volksgezondheid, Ernst-Jan Kuipers, te besluiten corona

te zien en te behandelen als een gewone griep en terug te gaan naar de protocollen die voor een griep van toepassing zijn.

Vooruitlopend op het definitieve besluit van de minister, hebben we, in overleg met het Corona Beleidsteam van Mijzo, besloten per direct het advies van het OMT op te volgen. Gezien de impact die corona heeft gehad op het dagelijkse leven van de cliƫnt en zorgmedewerker willen we hier niet langer mee wachten.

Aanpassing Covid-19 protocol

Vanaf nu zien we Covid-19 als een infectieziekte van de luchtwegen. Het Covid-19 protocol komt te vervallen en wordt onderdeel van het protocol luchtweginfecties. Dit houdt in dat Covid-19 als een gewone griep wordt behandeld. Daarmee vervalt het testen en isoleren. De basishygiƫnemaatregelen, om verspreiding van virussen te voorkomen, blijven belangrijk. Regelmatig handen wassen, in de elleboog hoesten en niezen en afstand houden verkleinen de kans dat je een virus aan anderen overdraagt.

Bij zorgmomenten wordt, zoals gebruikelijk, een halterschort en handschoenen

gedragen. Op basis van professioneel inzicht wordt aanvullend een mondneusmasker en spatbril gedragen. Dit is ook onderdeel van druppelisolatie (protocol isolatie). Druppelisolatie wordt toegepast in samenspraak met de arts en/of verpleegkundig specialist. Maatwerk blijft belangrijk.

Vaccineren

De experts van het OMT vinden het niet nodig om dit voorjaar een nieuwe vaccinatieronde corona te beginnen voor medewerkers. Er wordt nog overleg gevoerd over het vaccineren van kwetsbare ouderen. Mocht dit aan de orde zijn, dan volgen we hierin het landelijk beleid.

Posters

De corona gerelateerde posters worden verwijderd. Het is fijn dat we dit besluit nu kunnen nemen, zowel voor jou als zorgmedewerker als voor de cliƫnten/ bewoners, hun naasten en vrijwilligers. Het geeft rust dat we deze hectische tijd kunnen afsluiten en teruggaan naar het normaal.